Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές από την ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ

Εχει γίνει πια θεσμός η προσφορά δώρων από την ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημ. Σχολείου και του Νηπιαγωγείου κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ετσι και φέτος δόθηκαν, κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής, τα δώρα στα παιδιά του χωριού, που τα περίμεναν με αδημονία. Η γιορτή έγινε στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου και τα δώρα μοίρασαν εκ μέρους της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ η ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ και η ΟΛΓΑ ΛΙΑΛΙΟΥ.

Τη δαπάνη για την αγορά τους ανέλαβε, όπως κάθε χρόνο, ο φίλος συμπατριώτης μας και μέλος του Δ.Σ. της εθελοντικής μας οργάνωσης ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΣΙΜΠΕΛΑΣ. Τον ευχαριστούμε θερμά και με την ευκαιρία τον συλλυπούμεθα για το θάνατο του πατέρα του που συνέβη τις μέρες των Χριστουγέννων.

Φέτος, μαζί με τα δώρα, μεταφέραμε στα παιδιά και μια υπόσχεση που μας έδωσε ο Στάθης: ότι του χρόνου θα δώσει ο ίδιος τα δώρα στα παιδιά και μάλιστα θα τα πάρει μαζί του να πάνε να διαλέξουν όποιο παιχνίδι θέλει το καθένα.

Υ.Γ. Μεγάλη κουβέντα είπες Στάθη και θα πρέπει να την τηρήσεις!!!

 

 

 

Εργασίες συντήρησης και αναδιάρθρωσης του Λαογραφικού Μουσείου

Ολοι μπορούμε να φανταστούμε τη σημασία που έχει το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής για το χωριό μας, αλλά και γενικότερα τα αντίστοιχα μουσεία για τις τοπικές κοινωνίες. Αντιπροσωπεύουν τις μνήμες για τις γενιές που πέρασαν, πολύτιμο εφόδιο για να διαχειριστείς το σήμερα και να χαράξεις το μέλλον. Μας μαθαίνουν με τι κόπο και σοφία οι παλιοί αντιμετώπιζαν τα ίδια με μας προβλήματα επιβίωσης, χωρίς να έχουν τη βοήθεια της τεχνολογίας που διαθέτουμε σήμερα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής της Ανάβρας Μαγνησίας με το πέρασμα των χρόνων παρουσίασε προβλήματα συντήρησης καθώς και ανάγκης να εκτεθούν νεοαποκτηθέντα αντικείμενα που είχαν εν τω μεταξύ δωριθεί στο Μουσείο. Για το σκοπό αυτό η υπεύθυνη για την όλη λειτουργία του μουσείου ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ, Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και Γραμματέας της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, αναζήτησε εθελοντές για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, μιας και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα γι’ αυτό.

Για τις εργασίες συντήρησης που συνίσταντο σε επιδιόρθωση του δαπέδου από φύλλα λαμινέϊτ που είχαν φουσκώσει από την υγρασία, προσφέρθηκε αμέσως και μεγάλη προθυμία ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ σύζυγος της ΡΙΖΟΥΛΑΣ ΖΑΓΓΑΝΑ, ο οποίος είναι πολύ άξιος και δραστήριος και γνωρίζει καλά από σχετικές εργασίες –είναι γεγονός ότι καιρό ψάχναμε άνθρωπο για την εργασία αυτή. Διέθεσε πολλές ώρες για την αποκατάσταση του δαπέδου και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό και για ένα λόγο επιπλέον: ο Γιώργος δεν είναι καν Αναβριώτης, αγαπάει το χωριό και ανταποκρίνεται εθελοντικά σε όποια βοήθεια του ζητηθεί. Μακάρι το παράδειγμά του να βρει κι άλλους μιμητές.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης των εκθεμάτων του μουσείου και της συμπληρωματικής έκθεσης νέων εκθεμάτων είχαμε την οικονομική βοήθεια του ΚΩΣΤΑ ΦΥΤΙΛΗ και την εθελοντική προσφορά του πάντα πρόθυμου και δραστήριου Αντιπροέδρου της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ.
Ο Κώστας Φυτιλής είχε από χρόνια δωρίσει στο μουσείο την κινηματογραφική μηχανή με την οποία, τη δεκαετία του ’60, ψυχαγωγούσε τους κατοίκους του χωριού. Ηρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου να εκτεθεί και αυτή. Σε έπιπλο-προθήκη που χρηματοδότησε ο ίδιος και το οποίο τοποθετήθηκε στο επίπεδο εισόδου του μουσείου –όπου εκτίθενται κυρίως αντικείμενα της περιόδου μετά το 1950- εκτίθεται η δωρεά του μαζί με 3 παλιά ραδιόφωνα και μια ραπτομηχανή Sigger (δωρεά Δημ. Μπακάκου), 2 βρεφοζυγούς από το αγροτικό ιατρείο και 2 παλιές γραφομηχανές της κοινότητας.

Για την έκθεση των νέων αποκτημάτων και την ασφαλή επανέκθεση των μικροαντικειμένων του μουσείου υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη δυο ακόμη χορηγίες που θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Υπενθυμίζουμε ότι χορηγοί στο μουσείο είναι ήδη η ΣΤΑΘΟΥΛΑ ΤΣΑΝΤΟΥΡΗ καθώς και ο συγχωριανός μας γιατρός ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΛΑΝΤΖΟΥΝΗΣ, ο οποίος βοηθάει και από μόνος του , αλλά και όποτε του το ζητήσουμε, όπως μας το δήλωσε πρόσφατα.

Αυτή ή αναδιάρθρωση των εκθεμάτων, εκτός από εξοπλισμό, απαιτεί και άλλες εργασίες: ηλεκτρολογικά, ανάρτηση φωτογραφιών και άλλων αντικειμένων κ.α. μέχρι και μεταφορά βαρέων αντικειμένων. Σ’ αυτό το τελευταίο ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία –και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό- τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Αναβριωτών ΣΤΑΘΗΣ ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει για το καλό του χωριού, και ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, για τον οποίο πρέπει να πούμε ότι η προσφορά του στο σύλλογο και η δραστηριότητα του είναι γνωστή, παρόλο που είναι κι αυτός ετεροδημότης, έρχεται όμως συχνά στο χωριό. Είναι ένας νέος άνθρωπος που από τότε που ασχολήθηκε με τα κοινά έχει προσφέρει πολλά. Είναι μια ελπίδα για τον τόπο.

Για όλες τις άλλες εργασίες που έγιναν -και που θα γίνουν- «αρμόδιος» είναι ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ. Ο Αποστόλης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου για την προσφορά του στο χωριό, ό,τι κι αν γράψουμε γι’ αυτόν είναι λίγα. Εχει ικανότητες, είναι ακούραστος και ανταποκρίνεται σε ο,τιδήποτε πριν καν του ζητηθεί η βοήθεια. Είναι από τους ετεροδημότες που λατρεύουν το χωριό τους.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά τη συνολική προσφορά της ΜΑΧΗΣ ΚΑΡΑΛΗ στην ίδρυση και λειτουργία του μουσείου. Είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη δουλειά. Διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, την εμπειρία, το ενδιαφέρον και το μεράκι. Αγαπάει αυτό που κάνει, και σίγουρα αν δεν είχε ασχοληθεί η ίδια το μουσείο δεν θα υπήρχε.

Όμως το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής υπάρχει, είναι ένα ζωντανό κύτταρο στο χωριό μας και έτσι πρέπει να το διατηρήσουμε. Κατά γενική ομολογία είναι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά μουσεία που συναντάμε σε μικρούς οικισμούς. Υπενθυμίζουμε ότι όποιος θέλει να χαρίσει στο μουσείο παλιά αντικείμενα (ρούχα, κοσμήματα, εργαλεία κ.α.) να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη του μουσείου κα Μάχη Καραλή.

 

 

Πετυχημένη η εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Αναβριωτών στην Ανάβρα

Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση που έγινε στην Ανάβρα την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016 έκλεισε τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού στο χωριό. Η διοργάνωση έγινε από τον δραστήριο Σύλλογο των Απανταχού Αναβριωτών στην Κάτω Πλατεία του χωριού και οφείλεται στην μεγάλη δραστηριότητα των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου. Δυστυχώς εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγχωριανοί μας και κυρίως οι νέοι Αναβριώτες, δεν συμμετέχουν όσο θα έπρεπε στο θέμα της προσφοράς στα κοινά. Ευτυχώς ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και κάποιοι λίγοι νέοι που προσφέρουν όποτε τους δοθεί ευκαιρία.

Η χοροεσπερίδα είχε μεγάλη επιτυχία αφού κόπηκαν περί τα 1000 εισιτήρια (κάρτες) και αν προσθέσουμε τους εθελοντές, τα γκαρσόνια, ηχολήπτες μουσικούς, παιδιά κάτω των 12 ετών (δεν πληρώνουν εισιτήριο) συγκεντρώθηκαν πάνω από 1200 άτομα. Όλα κύλησαν από την αρχή ως το τέλος πολύ καλά και το γλέντι κράτησε μέχρι το ξημέρωμα. Οι νέοι κυρίως διασκέδασαν με την ψυχή τους αφού είχε διατεθεί μεγάλος χώρος για το χορό. Η εξυπηρέτηση ήταν άψογη, καλή διοργάνωση στο σέρβις, στη χωροθέτηση των τραπεζιών και γενικότερα όλα λειτουργούσαν άψογα. Εδώ θα μας επιτραπεί μια μικρή ένσταση. Περιμένουμε από το Δ.Σ. την επόμενη φορά να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και να αφήσει έξω από την έκταση που καταλαμβάνει η εκδήλωση το χώρο του Μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης. Η απόδοση τιμής στους συγχωριανούς μας που θυσιάστηκαν είναι διαρκής, κρα τά όλο το χρόνο και όχι μόνο τις ημέρες των εθνικών εορτών.
Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία έπαιξε και η μουσική που ήταν ζωντανή με τον Λ. Σκάρλα και Γ. Γκόβαρη στο τραγούδι και τον Γ. Κοτρώτσο στο κλαρίνο. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι καλοί είναι οι γνωστοί καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού, θα πρέπει όμως να αναζητήσουμε και πιο πέρα από το στενό κύκλο της περιφέρειάς μας καλλιτέχνες και υπάρχουν πολλοί.

Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε σχεδόν όλο το χωριό, ξεκίνησε με ένα συνοπτικό αλλά μεστό χαιρετισμό από την πολύ δραστήρια Πρόεδρο του Συλλόγου ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ (τι να πει κανείς γι’ αυτή την οικογένεια ΒΛΑΧΟΥ!). Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις 7.00΄το πρωί. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους που συνέβαλαν με τον τρόπο τους σε αυτή την επιτυχία. Θέλουμε όμως να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε δύο πρόσωπα που παίζουν καθοριστικό ρόλο κάθε φορά σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και ο λόγος της αναφοράς είναι ότι δεν είναι Αναβριώτες αλλά αγάπησαν το χωριό και προσφέρουν όσο και όπως μπορούν :για το κοινό καλό κοντά στην / στον σύζυγό τους.

Ο πρώτος είναι ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ , ο οποίος είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ακόμη και όταν η γυναίκα του Κατερίνα δεν ήταν Πρόεδρος. Κάνει τα πάντα και βρίσκεται παντού, βοηθούμενους από τους δυο γιούς τους, τον Γιάννη και τον Ταξιάρχη.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι η ΘΩΜΑΗ ΠΑΡΔΑΛΗ, σύζυγος του επίσης πολύ δραστήριου μέλους του Δ.Σ. ΘΑΝΑΣΗ ΜΗΛΙΩΝΗ. Παρόλο που δεν είναι Αναβριώτισσα η βοήθειά της είναι πολύ σημαντική, πάντα δίπλα και κοντά στο Θανάση.

Οι πιο πάνω ειδικές αναφορές δεν μειώνουν σε τίποτα την προσφορά των άλλων μελών του Δ.Σ. και των οικογενειών τους, όπως είναι η ΜΟΡΦΩ ΤΣΑΝΗ και ο άνδρας της ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΝΙΤΗΣ, ο ΣΤΑΘΗΣ ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ καθώς και τα άλλα μέλη του Δ.Σ.

Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους, να είναι όλοι γεροί να μας προσφέρουν και του χρόνου μια τέτοια και καλύτερη εκδήλωση.

 

 

 

Κούλουμα -όπως παλιά- στην Ανάβρα του 2016

Την Καθαρή Δευτέρα 14-03-2016 το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αναβριωτών πραγματοποίησε μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση στο χωριό μας. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε ανοικτό χώρο, στην Κάτω Πλατεία του χωριού, όμως ο καιρός άλλαξε τον προγραμματισμό και ενώ για πολλούς η δυνατή και συνεχής βροχή δημιούργησε προβλήματα, για τον σύλλογο λειτούργησε θετικά! Τελικά η εκδήλωση έγινε στην άνετη κοινοτική αίθουσα , «Το Μπαλκόνι της Ανάβρας» με μεγάλη συμμετοχή Αναβριωτών. Παρευρέθηκαν σχεδόν όλοι οι Αναβριώτες και Αναβριώτισες, και όλοι μαζί περάσαμε μια πολύ ευχάριστη μέρα χάρις στην εξαιρετική οργάνωση που είχε γίνει από την πλευρά του νέου Δ.Σ. του συλλόγου.

Τα τραπέζια από νωρίς είχαν στρωθεί και σιγά-σιγά άρχισαν να γεμίζουν με νηστίσιμους μεζέδες (ταραμοσαλάτα, ελιές, τουρσιά, πίτες, χαλβά κ.α.) ενώ έξω στη βεράντα η φασολάδα έβραζε στο καινούριο καζάνι που είχε αγοράσει ο σύλλογος για το σκοπό αυτό. Τα κρασιά και τα αναψυκτικά που συνόδευαν το φαγητό ήταν άφθονα, και αυτά -όπως και όλα- δωρεάν προσφορά από το σύλλογο.

Η Πρόεδρος παίρνοντας το λόγο καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στους χορηγούς της εκδήλωσης που ήταν Ζαγγανάς Σπύρος, Τσαντούρης Νίκος, Μπακαλιάνος Βασίλης, Παπανάγνου Ρούλης, Δρούγας Κων., Τζιβάρας Παναγιώτης, Κολοκυθάς Κων. και Αρβανίτης Γιώργος. Τελειώνοντας έδωσε το σύνθημα να αρχίσει το γλέντι και ο χορός με στερεοφωνική μουσική, προσφορά και αυτή του συλλόγου. Ο χορός ξεκίνησε με πρώτα τα μέλη του Δ.Σ. και σιγά-σιγά άναψε για τα καλά.

Τον τόνο όμως στην όλη ατμόσφαιρα -και αυτό που θα θυμόμαστε όλοι και όλες- έδωσαν οι μασκαράδες που εμφανίστηκαν ξαφνικά και μπήκαν αμέσως στο χορό. Ηταν η «Νύφη», ο «Γαμπρός», ο «Παππάς» και φυσικά η «Γριά-πεθερά» με το μίνι (!) φόρεμα, την ποδιά, το τσεμπέρι και τη μαγκούρα! Το κέφι άναψε για τα καλά γιατί οι μασκαράδες, πέρα από την εμφάνιση, είχαν μπει και στο πετσί του ρόλου τους και έδωσαν κανονική παράσταση με χειρονομίες και υπονοούμενα –η ομιλία απαγορεύεται γιατί προδίδει την ταυτότητα.

Είναι γεγονός ότι το ευχαριστηθήκαμε, γελάσαμε πολύ και για λίγες στιγμές ξεχάσαμε τη ζοφερή κατάσταση που ζούμε καθημερινά. Η όλη εκδήλωση λειτούργησε λυτρωτικά για όλους μας. Ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα στα προβλήματά μας –εξάλλου αυτός ήταν πάντα και ο σκοπός όλων αυτών των παρόμοιων εκδηλώσεων ανά τους αιώνες. Ευχαριστούμε και πάλι το Δ.Σ. και το συγχαίρουμε θερμά για την πρωτοβουλία του αυτή. Πάντα τέτοια!


 

 

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας

Στις 27 Δεκεμβρίου 2015 έγιναν αρχαιρεσίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Αναβριωτών με αρκετά μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος:                ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ-ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Αντιπρόεδρος:          ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Γραμματέας:             ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ταμίας:                    ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Δημ. Σχέσεις:            ΤΣΑΝΗ ΜΟΡΦΩ

Αναπ. Γραμματέας:    ΖΑΓΓΑΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Μέλος:                     ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ ΣΤΑΘΗΣ

Αναπ. Μέλος:            ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Θέλουμε να συγχαρούμε την Πρόεδρο και τα μέλη του νέου Δ.Σ. και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο τους. Όλα τα νεοεκλεγέντα μέλη είναι άξια και τους χαρακτηρίζει η επιθυμία να προσφέρουν για το καλό του τόπου και του χωριού μας. Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι η εκλογή της φίλης Κατερίνας στη θέση της Προέδρου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί ως μέλος και του προηγούμενου Δ.Σ. ήταν –όχι μόνο η ίδια αλλά και όλη της η οικογένεια- στην πρώτη γραμμή της προσφοράς και του εθελοντισμού. Η Κατερίνα έχει μεγάλη αγάπη για το χωριό της και το έχει αποδείξει έμπρακτα κάθε φορά που της δίνεται αυτή η δυνατότητα. Πρέπει επίσης να πούμε ότι σε αυτό την ακολουθεί επάξια και ο άνδρας της, αν και δεν κατάγεται από την Ανάβρα. Συγχαρητήρια Κώστα!

Αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη του νέου Δ.Σ. πιστεύουμε ότι θέλουν και μπορούν –σαν νέοι άνθρωποι οι περισσότεροι- να προσφέρουν κάτι το οποίο το έχει μεγάλη ανάγκη το χωριό μας, ιδίως μετά το κενό που άφησε η κατάργηση της Κοινότητας και η ενσωμάτωση της Ανάβρας στο Δήμο Αλμυρού. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι από 1-1-2011 που συνέβη αυτό οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν θα υπήρχαν αν δεν είχε δημιουργηθεί ο πολιτιστικός σύλλογος και το χωριό στον τομέα αυτό θα οπισθοδρομούσε. Η παρουσία του συλλόγου έδωσε νέα πνοή και δημιούργησε νέα δεδομένα.

Αρα πρέπει όλοι μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του συλλόγου και να προσφέρουμε βοήθεια όταν μπορούμε και όποτε μας το ζητήσουν. Ετσι ένα κενό που υπήρχε στον τομέα αυτό καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο αρκεί όλοι μας να γίνουμε εθελοντές σ’ αυτή την προσπάθεια του συλλόγου και να μην μείνουμε –όπως λίγοι, ευτυχώς ελάχιστοι- στην κακόπιστη κριτική για ό,τι γίνεται για το καλό του χωριού μας.

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους και όλες και από την πλευρά μας θα είμαστε κοντά στο νέο Δ.Σ. για κάθε συνεργασία.

 

 

 

Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανάβρας από την ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Εθελοντική μας Οργάνωση στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης σχολικής γιορτής, μοίρασε δώρα στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανάβρας. Και φέτος τη δαπάνη των δώρων κάλυψε ο συγχωριανός μας και μέλος της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Στάθης Κουτσιμπέλας και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό..
Η απονομή των δώρων έγινε από τα μέλη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Μάχη Καραλή και Ολγα Λιάλιου στο τέλος της ωραίας σχολικής γιορτής, που διοργάνωσαν η νηπιαγωγός και η δασκάλα, και γι’ αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια. Τα παιδιά υποδέχτηκαν με χαρά τα δώρα τους τα οποία περίμεναν με αδημονία (!).
Ακολούθησε ένα μικρός μπουφές με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει εθελοντικά οι μητέρες των μικρών μαθητών.

 

 

Αναπάντεχος θάνατος συγχωριανού μας – αρωγού μέλους της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ

Στις 3-08-2015 χάσαμε ξαφνικά ένα καλό φίλο, τον δικηγόρο ΧΡΗΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ που πέθανε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 70 ετών. Είχε γεννηθεί στην Ανάβρα, ήταν ένα από τα παιδιά της πολυμελούς οικογένειας του Θανάση Αλεξανδράκη και ήταν παντρεμένος με την Αννούλα Αράπη.

Ο Χρήστος ήταν ένας επιτυχημένος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Υπήρξε επί 15 χρόνια νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Επενδύσεων και επί 16 χρόνια (1991-1994 και 1999-2010) νομικός σύμβουλος αμισθί της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας, στο πλευρό του Δημ. Χρ. Τσουκαλά π. Προέδρου της Κοινότητας. Αγαπούσε πολύ το επάγγελμά του και γι’ αυτό έγινε ένας διακεκριμένος δικηγόρος στην Αθήνα.

Ακόμη αγαπούσε πολύ και το χωριό του και, όταν εύρισκε ευκαιρία, το επισκεπτόταν. Ηταν ένας ζωντανός και δραστήριος άνθρωπος και είχε ακόμη να προσφέρει πολλά στη γυναίκα του, τα αδέλφια του και κυρίως στο χωριό του.

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν κάθε χρόνο, δώριζε μέσω της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στην Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ανάβρας πολλούς τόμους βιβλίων, τους οποίους και παρέδιδε στην υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Μάχη Καραλή για ταξινόμηση. Η τελευταία μας συζήτηση -σχετικά με προσφορά στο χωριό του- αφορούσε οικονομική ενίσχυση για την αντικατάσταση της στέγης του Προφήτη Ηλία.

 

 

Επίσκεψη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στο Δήμαρχο Αλμυρού

Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 η Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΣΕΡΙΔΗ, με σκοπό να συζητήσει τα προβλήματα του χωριού, να προτείνει λύσεις, να καθιερώσει συνεργασίες και, γενικά, να ζητήσει το ενδιαφέρον του Δήμου για την αναβάθμιση του χωριού μας από την καθυστέρηση και τη μιζέρια των προηγούμενων χρόνων.

Στη συζήτηση, στην οποία παρευρίσκετο και ο Αντιδήμαρχος πρασίνου και καθαριότητας κ. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΑΜΟΥΤΗΣ, από πλευράς ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΔΗΜ. ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, η ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ, η ΟΛΓΑ ΛΙΑΛΙΟΥ, ο ΑΠΟΣΤ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ, ο ΣΤΑΘΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ και ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΣΙΜΠΕΛΑΣ.

Στη συνάντηση αυτή κατ’ αρχάς ενημερώσαμε το Δήμαρχο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας σε θέματα καθαριότητας-συντήρησης δημοσίων χώρων και δημοσίων κτηρίων (κοινοτικό κατάστημα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μουσείο κλπ). Ακόμη αναφερθήκαμε σε προβλήματα που παρουσιάζονται στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο (υδραυλικά, συντήρηση του πρασίνου και της περίφραξης, καθαριότητας του χώρου και των W.C. κ.α.) το οποίο δέχεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ειδικά για τη συντήρηση του γκαζόν των πηγών και του πεζόδρομου Παπαδήμ’, του αμαξοστάσιου και του γηπέδου ποδοσφαίρου, θα πρέπει να βρεθεί το χλοοκοπτικό μηχάνημα που διέθετε η κοινότητα.

Επίσης, σχετικά με τις 14 ολοκληρωμένες μελέτες που είχε παραδώσει η Κοινότητα Ανάβρας το 2010 στο Δήμο Αλμυρού, ζητήσαμε από το Δήμαρχο να προωθήσει τη μελέτη αποχέτευσης, τη μελέτη αναβάθμισης-συντήρησης των σφαγείων και τις μελέτες για την αποκατάσταση των δυο πέτρινων παραδοσιακών γεφυριών. Ακόμη ζητήσαμε να μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη από τον α’ όροφο του Κοιν. Καταστήματος σε μία από τις δύο κενές αίθουσες του Δημ. Σχολείου, όπου θα τοποθετηθούν και οι 10 ηλεκτρονικοί υπολογιστές της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ για τη χρήση των νέων και όλων των κατοίκων του χωριού. Τέλος τον ενημερώσαμε για την παρουσία του Τοπ. Συμβουλίου και του εκπροσώπου της Ανάβρας στο Δημ. Συμβούλιο και ζητήσαμε να τους βοηθήσει προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το χωριό μας.

Όμως, ανεξάρτητα από όλα αυτά και την ανταπόκριση του Δήμου και του Τοπ. Συμβουλίου στα αιτήματά μας, εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε εθελοντικά τη βοήθειά μας:

  • στην ενημέρωση των οργανωμένων ομάδων που επισκέπτονται το χωριό μας,
  • στη λειτουργία και συντήρηση της βιβλιοθήκης,
  • στη λειτουργία και συντήρηση του Μουσείου,
  • στη συντήρηση του πράσινου στο Πάρκο,
  • και σε όποια άλλη ανάγκη παρουσιαστεί.

Η συζήτηση με το Δήμαρχο κράτησε πολλή ώρα και έγινε σε ένα πολύ ζεστό φιλικό κλίμα. Αφού μας άκουσε, μας ενημέρωσε και εκείνος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Μας είπε ότι χάρηκε που υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες από ομάδες πολιτών που προσφέρουν εθελοντικά στον τόπο τους και ευχήθηκε το δικό μας παράδειγμα να βρει μιμητές. Μας διαβεβαίωσε ότι για την Ανάβρα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γιατί είναι ένα χωριό που γνωρίζει από μικρό παιδί και με ευχαρίστηση θέλει να προσφέρει στην αναβάθμισή του. Ηταν πολύ ευδιάθετος που βρέθηκε ανάμεσα σε φίλους, μας ευχαρίστησε για την επίσκεψή μας, και δήλωσε πρόθυμος να μας βοηθήσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Συμφωνήσαμε από κοινού οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν όταν θα υπάρχουν προβλήματα για την καλύτερη αποτελεσματικότητα. Του δηλώσαμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και ευχηθήκαμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα σοβαρά προβλήματα που έχει μπροστά του.

 

 

Τα τελευταία μας νέα

Δωρεές στη Βιβλιοθήκη

Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον που συνεχίζουν να εκδηλώνουν οι φίλοι μας για τη Βιβλιοθήκη. Ηδη τον τελευταίο καιρό είχαμε τρεις δωρεές βιβλίων μία (η τρίτη κατά σειρά) από τον παλιό μας φίλο ΝΙΚΟ ΓΑΒΡΙΗΛΟΓΛΟΥ, μία από την κα ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ από τη Ν. Ιωνία, και τέλος μια από τη συγχωριανή μας κα ΦΡΟΣΩ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την προσφορά τους που εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας. Ιδιαίτερα τους ευχαριστούν τα μικρά παιδιά, μαθητές του Δημ. Σχολείου και του Νηπιαγωγείου που είναι τακτικοί αναγνώστες.

Ομιλία του Δημ. Χρ. Τσουκαλά

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Προέδρου της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Δημ. Χρ. Τσουκαλά σε πολυομιλική εκδήλωση που έγινε στο Μαρούσι και διοργανώθηκε από τους Ροταριανούς Ομίλους Κηφισιάς-Εκάλης, Κηφισιάς-Κεφαλαριού, Ν. Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ψυχικού, Πεντέλης. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Τοπ. Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη – Πράσινη Ανάπτυξη». Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον ομιλητή για όλο το έργο και την προσφορά του στην Ανάβρα.

Τα ΜΜΕ στην Ανάβρα

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι 4 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη που σήμανε την κατάργηση της αυτοτέλειας της Ανάβρας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί συνεχίζουν να ενδιαφέρονται και να προβάλλουν την Ανάβρα. Στο πλαίσιο αυτό δύο ακόμη κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης με πανελλαδική -και όχι μόνο- εμβέλεια έστειλαν συνεργεία στην Ανάβρα προκειμένου να κάνουν ρεπορτάζ για το φαινόμενο ανάπτυξης του χωριού μας.
Πρόκειται για το κανάλι Epsilon TV και την εκπομπή «Στα καλά καθούμενα» της Κατερίνας Καραβάτου που εκπέμπει κάθε Σάββατο και Κυριακή. Το ρεπορτάζ προβλήθηκε στις 15-11-2014 και είχε μεγάλη απήχηση ακόμα και σε φίλους από το εξωτερικό.

Ακόμη στις 10-12-2014 προβλήθηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του STAR ρεπορτάζ που είχε κάνει επιτόπου συνεργείο του σταθμού.