Κούλουμα -όπως παλιά- στην Ανάβρα του 2016

AddThis Social Bookmark Button

Την Καθαρή Δευτέρα 14-03-2016 το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Αναβριωτών πραγματοποίησε μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση στο χωριό μας. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε ανοικτό χώρο, στην Κάτω Πλατεία του χωριού, όμως ο καιρός άλλαξε τον προγραμματισμό και ενώ για πολλούς η δυνατή και συνεχής βροχή δημιούργησε προβλήματα, για τον σύλλογο λειτούργησε θετικά! Τελικά η εκδήλωση έγινε στην άνετη κοινοτική αίθουσα , «Το Μπαλκόνι της Ανάβρας» με μεγάλη συμμετοχή Αναβριωτών. Παρευρέθηκαν σχεδόν όλοι οι Αναβριώτες και Αναβριώτισες, και όλοι μαζί περάσαμε μια πολύ ευχάριστη μέρα χάρις στην εξαιρετική οργάνωση που είχε γίνει από την πλευρά του νέου Δ.Σ. του συλλόγου.

Τα τραπέζια από νωρίς είχαν στρωθεί και σιγά-σιγά άρχισαν να γεμίζουν με νηστίσιμους μεζέδες (ταραμοσαλάτα, ελιές, τουρσιά, πίτες, χαλβά κ.α.) ενώ έξω στη βεράντα η φασολάδα έβραζε στο καινούριο καζάνι που είχε αγοράσει ο σύλλογος για το σκοπό αυτό. Τα κρασιά και τα αναψυκτικά που συνόδευαν το φαγητό ήταν άφθονα, και αυτά -όπως και όλα- δωρεάν προσφορά από το σύλλογο.

Η Πρόεδρος παίρνοντας το λόγο καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στους χορηγούς της εκδήλωσης που ήταν Ζαγγανάς Σπύρος, Τσαντούρης Νίκος, Μπακαλιάνος Βασίλης, Παπανάγνου Ρούλης, Δρούγας Κων., Τζιβάρας Παναγιώτης, Κολοκυθάς Κων. και Αρβανίτης Γιώργος. Τελειώνοντας έδωσε το σύνθημα να αρχίσει το γλέντι και ο χορός με στερεοφωνική μουσική, προσφορά και αυτή του συλλόγου. Ο χορός ξεκίνησε με πρώτα τα μέλη του Δ.Σ. και σιγά-σιγά άναψε για τα καλά.

Τον τόνο όμως στην όλη ατμόσφαιρα -και αυτό που θα θυμόμαστε όλοι και όλες- έδωσαν οι μασκαράδες που εμφανίστηκαν ξαφνικά και μπήκαν αμέσως στο χορό. Ηταν η «Νύφη», ο «Γαμπρός», ο «Παππάς» και φυσικά η «Γριά-πεθερά» με το μίνι (!) φόρεμα, την ποδιά, το τσεμπέρι και τη μαγκούρα! Το κέφι άναψε για τα καλά γιατί οι μασκαράδες, πέρα από την εμφάνιση, είχαν μπει και στο πετσί του ρόλου τους και έδωσαν κανονική παράσταση με χειρονομίες και υπονοούμενα –η ομιλία απαγορεύεται γιατί προδίδει την ταυτότητα.

Είναι γεγονός ότι το ευχαριστηθήκαμε, γελάσαμε πολύ και για λίγες στιγμές ξεχάσαμε τη ζοφερή κατάσταση που ζούμε καθημερινά. Η όλη εκδήλωση λειτούργησε λυτρωτικά για όλους μας. Ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα στα προβλήματά μας –εξάλλου αυτός ήταν πάντα και ο σκοπός όλων αυτών των παρόμοιων εκδηλώσεων ανά τους αιώνες. Ευχαριστούμε και πάλι το Δ.Σ. και το συγχαίρουμε θερμά για την πρωτοβουλία του αυτή. Πάντα τέτοια!