Εργασίες συντήρησης και αναδιάρθρωσης του Λαογραφικού Μουσείου

AddThis Social Bookmark Button

Ολοι μπορούμε να φανταστούμε τη σημασία που έχει το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής για το χωριό μας, αλλά και γενικότερα τα αντίστοιχα μουσεία για τις τοπικές κοινωνίες. Αντιπροσωπεύουν τις μνήμες για τις γενιές που πέρασαν, πολύτιμο εφόδιο για να διαχειριστείς το σήμερα και να χαράξεις το μέλλον. Μας μαθαίνουν με τι κόπο και σοφία οι παλιοί αντιμετώπιζαν τα ίδια με μας προβλήματα επιβίωσης, χωρίς να έχουν τη βοήθεια της τεχνολογίας που διαθέτουμε σήμερα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής της Ανάβρας Μαγνησίας με το πέρασμα των χρόνων παρουσίασε προβλήματα συντήρησης καθώς και ανάγκης να εκτεθούν νεοαποκτηθέντα αντικείμενα που είχαν εν τω μεταξύ δωριθεί στο Μουσείο. Για το σκοπό αυτό η υπεύθυνη για την όλη λειτουργία του μουσείου ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ, Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και Γραμματέας της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, αναζήτησε εθελοντές για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, μιας και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα γι’ αυτό.

Για τις εργασίες συντήρησης που συνίσταντο σε επιδιόρθωση του δαπέδου από φύλλα λαμινέϊτ που είχαν φουσκώσει από την υγρασία, προσφέρθηκε αμέσως και μεγάλη προθυμία ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ σύζυγος της ΡΙΖΟΥΛΑΣ ΖΑΓΓΑΝΑ, ο οποίος είναι πολύ άξιος και δραστήριος και γνωρίζει καλά από σχετικές εργασίες –είναι γεγονός ότι καιρό ψάχναμε άνθρωπο για την εργασία αυτή. Διέθεσε πολλές ώρες για την αποκατάσταση του δαπέδου και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό και για ένα λόγο επιπλέον: ο Γιώργος δεν είναι καν Αναβριώτης, αγαπάει το χωριό και ανταποκρίνεται εθελοντικά σε όποια βοήθεια του ζητηθεί. Μακάρι το παράδειγμά του να βρει κι άλλους μιμητές.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης των εκθεμάτων του μουσείου και της συμπληρωματικής έκθεσης νέων εκθεμάτων είχαμε την οικονομική βοήθεια του ΚΩΣΤΑ ΦΥΤΙΛΗ και την εθελοντική προσφορά του πάντα πρόθυμου και δραστήριου Αντιπροέδρου της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΑΣΟΥΛΑ.
Ο Κώστας Φυτιλής είχε από χρόνια δωρίσει στο μουσείο την κινηματογραφική μηχανή με την οποία, τη δεκαετία του ’60, ψυχαγωγούσε τους κατοίκους του χωριού. Ηρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου να εκτεθεί και αυτή. Σε έπιπλο-προθήκη που χρηματοδότησε ο ίδιος και το οποίο τοποθετήθηκε στο επίπεδο εισόδου του μουσείου –όπου εκτίθενται κυρίως αντικείμενα της περιόδου μετά το 1950- εκτίθεται η δωρεά του μαζί με 3 παλιά ραδιόφωνα και μια ραπτομηχανή Sigger (δωρεά Δημ. Μπακάκου), 2 βρεφοζυγούς από το αγροτικό ιατρείο και 2 παλιές γραφομηχανές της κοινότητας.

Για την έκθεση των νέων αποκτημάτων και την ασφαλή επανέκθεση των μικροαντικειμένων του μουσείου υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη δυο ακόμη χορηγίες που θα ανακοινωθούν εν καιρώ. Υπενθυμίζουμε ότι χορηγοί στο μουσείο είναι ήδη η ΣΤΑΘΟΥΛΑ ΤΣΑΝΤΟΥΡΗ καθώς και ο συγχωριανός μας γιατρός ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΛΑΝΤΖΟΥΝΗΣ, ο οποίος βοηθάει και από μόνος του , αλλά και όποτε του το ζητήσουμε, όπως μας το δήλωσε πρόσφατα.

Αυτή ή αναδιάρθρωση των εκθεμάτων, εκτός από εξοπλισμό, απαιτεί και άλλες εργασίες: ηλεκτρολογικά, ανάρτηση φωτογραφιών και άλλων αντικειμένων κ.α. μέχρι και μεταφορά βαρέων αντικειμένων. Σ’ αυτό το τελευταίο ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία –και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό- τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Αναβριωτών ΣΤΑΘΗΣ ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει για το καλό του χωριού, και ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, για τον οποίο πρέπει να πούμε ότι η προσφορά του στο σύλλογο και η δραστηριότητα του είναι γνωστή, παρόλο που είναι κι αυτός ετεροδημότης, έρχεται όμως συχνά στο χωριό. Είναι ένας νέος άνθρωπος που από τότε που ασχολήθηκε με τα κοινά έχει προσφέρει πολλά. Είναι μια ελπίδα για τον τόπο.

Για όλες τις άλλες εργασίες που έγιναν -και που θα γίνουν- «αρμόδιος» είναι ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ. Ο Αποστόλης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου για την προσφορά του στο χωριό, ό,τι κι αν γράψουμε γι’ αυτόν είναι λίγα. Εχει ικανότητες, είναι ακούραστος και ανταποκρίνεται σε ο,τιδήποτε πριν καν του ζητηθεί η βοήθεια. Είναι από τους ετεροδημότες που λατρεύουν το χωριό τους.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά τη συνολική προσφορά της ΜΑΧΗΣ ΚΑΡΑΛΗ στην ίδρυση και λειτουργία του μουσείου. Είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη δουλειά. Διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, την εμπειρία, το ενδιαφέρον και το μεράκι. Αγαπάει αυτό που κάνει, και σίγουρα αν δεν είχε ασχοληθεί η ίδια το μουσείο δεν θα υπήρχε.

Όμως το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής υπάρχει, είναι ένα ζωντανό κύτταρο στο χωριό μας και έτσι πρέπει να το διατηρήσουμε. Κατά γενική ομολογία είναι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά μουσεία που συναντάμε σε μικρούς οικισμούς. Υπενθυμίζουμε ότι όποιος θέλει να χαρίσει στο μουσείο παλιά αντικείμενα (ρούχα, κοσμήματα, εργαλεία κ.α.) να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη του μουσείου κα Μάχη Καραλή.