Το Πρόγραμμα για τις Πράσινες Κοινότητες, η Ανάβρα και …. ο Δήμαρχος Αλμυρού

AddThis Social Bookmark Button

Mεγάλες διαστάσεις πήρε τελευταία, σε τοπική αλλά και πανελλαδική κλίμακα, το θέμα της μη ένταξης της Ανάβρας στο Πρόγραμμα για τις Πράσινες Κοινότητες, λόγω κακών χειρισμών από την πλευρά του Δήμου Αλμυρού,. Ο Δήμαρχος Αλμυρού στις δημόσιες τοποθετήσεις του (ραδιόφωνο και τύπο) -όποτε εμφανιζόταν- προσπάθησε να αλλοιώσει τα γεγονότα. Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, τόσο για μας εδώ στην Ανάβρα, αλλά και γενικότερα ως ένα ακόμη σύμπτωμα της βαριάς ασθένειας του ελληνικού δημοσίου που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες –αν όχι αιώνες- όλους μας, νομίζουμε πως πρέπει εδώ να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις.

1. 'Οσον αφορά το Πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ. Στο πρόγραμμα αυτό είχε συμμετάσχει η Ανάβρα με πρόταση 10 εκατ. ευρώ περίπου, την οποία είχε συντάξει ομάδα μελέτης για λογαριασμό του Δήμου Αλμυρού με τη δική μας έμπρακτη υποστήριξη τόσο στη φάση σύνταξης, αλλά και πολύ πριν να ξεκινήσει η μελέτη (Μάρτιος 2012) με δημόσιες δηλώσεις (βλ. τύπο και Η δράση μας / Η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στηρίζει αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ανάβρα) –άρα οι εκκλήσεις του Δημάρχου προς τους «όψιμους επικριτές …… να βοηθήσουν στην τιτάνια προσπάθεια» πέφτει στο κενό.

Η πρόταση που βασίστηκε στις 14 έτοιμες μελέτες -και όχι «προμελέτες» όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος- που είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2010 η Κοινότητα Ανάβρας στο Δήμο Αλμυρού, λίγο πριν την ενσωμάτωσή της, περιλάμβανε τα ακόλουθα έργα:

 • Δίκτυο τηλεθέρμανσης με πρώτη ύλη βιομάζα (κοπριές και υπολείμματα υλοτόμησης)
 • Δίκτυο αποχέτευσης
 • Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης
 • Μικρό υδροηλεκτρικό
 • Βιοκλιματικό Πάρκο 8 στρ.
 • Αντιπλημμυρικά έργα
 • Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων (Δημ. Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κοινοτικό Κατάστημα)

κ.α.


Αλλά και

 • Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ιδιωτών (περίπου 120 κάτοικοι μετά από λαϊκή συνέλευση είχαν υπογράψει σχετική αίτηση-δήλωση)

Μετά από αυτά, και ενώ ήταν σίγουρη η ένταξη της Ανάβρας στο πρόγραμμα -ακόμη και από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως εκ των υστέρων μας είπαν, μιας και η προκήρυξη «φωτογράφιζε» το χωριό μας- ως κεραυνός εν αίθρια έπεσε η είδηση ότι η Ανάβρα έμεινε εκτός. Γιατί ;;; Διότι «οι προτάσεις … των Δήμων … Αλμυρού …. δεν εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις της τυπικής πληρότητας και συνεπώς δεν προχώρησαν στο στάδιο της ουσιαστικής αξιολόγησης» (Απόφαση επικύρωσης αποτελεσμάτων κλπ αρ.πρωτ.249/ΕΦΔ ΚΑΠΕ «ΕΠΠΕΡΑΑ»). Και πιο συγκεκριμένα «Η πρόταση της Ανάβρας κόπηκε στην Τυπική Πληρότητα γιατί σύμφωνα με την Επιτροπή Αξιολόγησης (2η Συνεδρίαση Επιτροπής Αξιολόγησης) η ηλεκτρονική υποβολή έγινε μετά την καταληκτική ημερομηνία». Ετσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1991 με στόχο να μπορέσει το χωριό μας να αυτονομηθεί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Να παγιωθεί η εικόνα μιας κοινότητας που θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο ανάπτυξης –φάρο και ελπίδα- σε μια άλλη Ελλάδα που σιγά-σιγά θα αρχίσει να αναδύεται από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

Όλα αυτά, -δυστυχώς για τον Δήμαρχο Αλμυρού-, αποδεικνύονται με έγγραφα, όπως φαίνεται πιο πάνω, άρα τα όσα ψευδώς ισχυρίζεται, όποτε εμφανίζεται στα ΜΜΕ, είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Οι Αναβριώτες ξέρουν πολύ καλά τι έχασαν από αυτή την αχαρακτήριστη ενέργεια του Δήμου, και ως άτομα αλλά και ως τοπική κοινωνία. Είναι μια απώλεια που το χωριό μας θα την πληρώνει για χρόνια. Οι Αναβριώτες όμως το γνωρίζουν και δεν το ξεχνούν.

2. Όμως δεν είναι μόνο στο σημείο αυτό που ψεύδεται ο Δήμαρχος Αλμυρού, όσον αφορά τα ζητήματα της Ανάβρας. Ένα πολύ σημαντικό για μας θέμα είναι η απόδοση στην Τοπική Κοινότητα των εσόδων από το Αιολικό Πάρκο με τα οποία θα μπορούσε να επιλύσει πολλά καθημερινά προβλήματα και …. να αφήσει αυτόν και τον Δήμο στην ησυχία του (!). Όμως ο Δήμαρχος δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ στην Ανάβρα, παρά τις αποφάσεις της Τοπικής Κοινότητας και τις διαμαρτυρίες, τόσο προς το Δήμο όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και παρά τις υποσχέσεις που έδωσε σε Λαϊκή Συνέλευση στο χωριό ότι δεν θα αποδώσει μόνο το 80% όπως λέει ο νόμος αλλά το 100% των εσόδων.

Ενα άλλο συναφές θέμα που σχετίζεται με τα δύο υπό κατασκευήν αιολικά πάρκα -και το οποίο έχει χαρακτηριστικά σκανδάλου-, είναι η υπόσχεση της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή τους να εκτελέσει έργα κόστους 200.000-250.000 ευρώ μετά από υπόδειξη του Τοπικού Συμβουλίου. Το έργο που υπέδειξε με απόφασή του το Τ. Σ. ήταν η ασφαλτόστρωση του κεντρικού αγροτικού δρόμου Δώδεκα Απόστολοι-Κάστρο Μόριας. Αντί αυτού το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού αποφάσισε με τα χρήματα αυτά να εκτελέσει το έργο «Αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης», όχι με την ολοκληρωμένη μελέτη που είχε καταθέσει η πρώην Κοινότητα Ανάβρας, αλλά με νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά του νερού θα γίνει μέσα από περιοχή NATURA, γεγονός που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υλοποίηση του έργου και μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές. Σημειωτέον ότι για την απόφαση αυτή του Δήμου, το Τοπικό Συμβούλιο έχει εκφράσει πολλές αντιρρήσεις και έχει αποφανθεί αρνητικά.

3. Με την ευκαιρία αυτή, μιας και τελείωσε μια ακόμη χρονιά –η τρίτη από τη θητεία του Δημάρχου- θα θέλαμε να θυμίσουμε τα … πεπραγμένα (;) του Δήμου Αλμυρού, όσον αφορά στην Ανάβρα. Το μόνο που θα μπορούσε κανείς να πει ότι λειτουργεί κανονικά είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων –εξάλλου δεν ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά. Όλα τα άλλα είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

 • Η καθαριότητα των δημόσιων χώρων γίνεται πλημμελώς και μετά από διαμαρτυρίες
 • Η καθαριότητα των δημοσίων κτηρίων (Κοινοτικό Κατάστημα, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Βιβλιοθήκη, Μουσείο) δεν έχει γίνει ποτέ, εδώ και τρία χρόνια.
 • Δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα του Περιβαλλοντικού Πολιτισμικού Πάρκου, Του Μουσείου, της Βιβλιοθήκης της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων
 • Τέλος το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος –και στο πρόσωπό τους η τοπική κοινωνία- εισπράττει την απαξίωση των αρμόδιων αντιδημάρχων όταν επισκέπτονται το χωριό μας.

Σε λίγους μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές. Είναι η ευκαιρία που έχουν οι Αναβριώτες από τη μια να καταλογίσουν τις ευθύνες σ’ αυτούς που πρέπει και από την άλλη να επιλέξουν ανθρώπους που θα είναι ειλικρινείς απέναντί τους και θα τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό, αυτόν που τους αξίζει γιατί έχουν κάνει αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδας γνωστή ακόμη και έξω από τα ελληνικά σύνορα.