Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και η Ανάβρα

AddThis Social Bookmark Button

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 κατέφθασε υπό καταρρακτώδη βροχή στην Ανάβρα και στη ταβέρνα του Νίκου και της Σταθούλας Τσαντούρη –και όχι της (ανύπαρκτης) Αλβανίδας Μάχης, μια από τις ελάχιστες ανακρίβειες του άρθρου- ο δημοσιογράφος του BBC Joe Miller, με σκοπό να κάνει ρεπορτάζ για το πώς θα ψηφίσουν οι κάτοικοι του πλουσιότερου (!) χωριού της Ελλάδας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου (http://www.bbc.com/news/business-33329624) και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ακριβές. Αποτυπώνει σωστά την κατάσταση και μεταφέρει με σαφήνεια –παρά τα προβλήματα της μετάφρασης- τα όσα ειπώθηκαν με τον Δημήτρη Χρ. Τσουκαλά, π. Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας και Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ.

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα μπορούμε να αναφερθούμε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ναι, οι κάτοικοι της Ανάβρας ψήφισαν στην πλειοψηφία τους ΝΑΙ και είχαν πολύ σοβαρούς λόγους να το κάνουν, όπως αναφέρεται και στο άρθρο. Όμως υπάρχει μια ουσιώδης και πολύ ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να την επισημάνουμε: σε ένα χωριό που οι κάτοικοι του ασχολούνται σε ποσοστό σχεδόν 100% με την κτηνοτροφία –και ξέρουμε όλοι τι σημαίνουν οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. για το θέμα αυτό- το να πάρει το ΟΧΙ ποσοστό 43% είναι για τα δεδομένα της Ανάβρας μια υπέρβαση και μια ανατροπή. Με δεδομένο ότι ήταν ελάχιστοι οι ετεροδημότες που έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα, αυτό σημαίνει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νέοι κτηνοτρόφοι ψήφισαν ΟΧΙ –ανάμεσα σε αυτούς και ο Πρόεδρος Δημ. Χρ, Τσουκαλάς.
Αυτά προς αποκατάσταση διαφόρων φημών που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες.