Η δράση μας

Η χριστουγεννιάτικη κάρτα μας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στείλαμε σε όλους τους φίλους και τις φίλες μας τις ευχές μας για τον καινούριο χρόνο με μια πολύ ωραία κάρτα, την οποία αυτή τη χρονιά σχεδίασε η γραφίστρια φίλη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και γυναίκα του συγχωριανού μας Κώστα Παπαδόπουλου ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΦΑ.

Είναι σημαντικό ότι όλη η εργασία της είναι μια προσφορά που με πολύ προθυμία έκανε προς της Εθελοντική μας Οργάνωση.
Την ευχαριστούμε θερμά γι’  αυτό.

Οι φετινές μας ευχές έχουν και μια πρωτοτυπία: συνοδεύονται και παραπέμπουν σε ένα link που αναφέρεται στο «The Greek Secret» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό φιλότιμο. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε και να το απολαύσετε.

 

 

Η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ χαρίζει δώρα στα παιδιά της Ανάβρας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Εθελοντική μας Οργάνωση στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης σχολικής γιορτής, μοίρασε δώρα στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανάβρας. Και φέτος τη δαπάνη των δώρων κάλυψε ο συγχωριανός μας και μέλος της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Στάθης Κουτσιμπέλας και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό..

Η απονομή των δώρων έγινε στο τέλος μιας πολύ ωραίας εκδήλωσης, που οργάνωσαν ο δάσκαλος και η νηπιαγωγός, και γι’ αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια. Τα παιδιά υποδέχτηκαν με χαρά τα δώρα τους –ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι μπάλες ποδοσφαίρου, δώρο στα 4 αγόρια της ΣΤ΄ τάξης (!).

Ακολούθησε ένα μικρός μπουφές με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει εθελοντικά οι μητέρες των μικρών μαθητών.

 

 

Παρουσίαση της Ανάβρας από τον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ

Είναι πάρα πολλές οι προσκλήσεις από διάφορους φορείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας προς τον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και π. Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας ΔΗΜ. ΧΡ, ΤΣΟΥΚΑΛΑ να συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια και να μιλήσει σχετικά με τα έργα ανάπτυξης που έχουν γίνει στην Ανάβρα τα χρόνια της 16ετούς θητείας του. Όπως είναι φυσικό είναι αδύνατον να ανταποκριθεί σε όλες τις προσκλήσεις. Οι τελευταίες παρουσιάσεις έγιναν:

 • Στις 27 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα σε ημερίδα που είχε διοργανώσει η εθελοντική οργάνωση «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΕΩΝ». Η ομιλία του Προέδρου της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ είχε ως θέμα «Δημοκρατία και Τοπ. Αυτοδιοίκηση» και εντασσόταν στα πλαίσια «μαθημάτων» της Σχολής Πολιτικής της οργάνωσης με υπεύθυνο τον ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ
 • Στις 26 Ιουνίου 2014 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας-Ακράτας σε ημερίδα ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργάνωνε το Κέντρο με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης στην περιοχή της Κλειτορίας με αξιοποίηση σύγχρονων καλλιεργειών». Το θέμα της ομιλίας του Προέδρου της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ ήταν «Τοπ. Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Ανάπτυξη – Το παράδειγμα της Ανάβρας Μαγνησίας».
 • Στις 29 Αυγούστου 2014 στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας στο Φεστιβάλ Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Ελλάδας που διοργάνωσε η Ενωση Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου. Εδώ το θέμα της ομιλίας ήταν «Τοπική Αυτοδιοίκηση – Οργάνωση της Κτηνοτροφίας».

 

 

Ενημέρωση σε θέματα ασφαλούς χρήσης του internet

Με επιτυχία έγινε το Σάββατο το βράδυ 21-06-2014 ενημέρωση σε θέματα ασφαλούς χρήσης του internet σε παιδιά του Δημ. σχολείου και Γυμνασίου του χωριού μας.

Η ενημέρωση έγινε από το μέλος της Εθελοντικής μας Οργάνωσης ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΤΣΙΜΠΕΛΑ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Πιο αναλυτικά τα θέματα που ανέπτυξε ο Στ. Κουτσιμπέλας ήταν

 • πως χρησιμοποιώ τον υπολογιστή
 • τι είναι το internet
 • πως μπαίνω στο internet
 • πως ψάχνω κάτι στο internet
 • πως μπορώ να συζητήσω με άλλους χρήστες
 • με ιδιαίτερη αναφορά στην ασφαλή χρήση του internet

Αργότερα, όταν θα έχουν τελειώσει τα μαθήματα του Γυμν.-Λυκείου, θα γίνουν και άλλα δωρεάν μαθήματα υπολογιστών για νέους και ενήλικες.

 

 

Νέος Εθελοντής Υποστηρικτής του έργου μας

Η ομάδα των φίλων που δηλώνουν εθελοντές –υποστηρικτές του έργου της Εθελοντικής μας Οργάνωσης διευρύνθηκε με τον Τοπογράφο Μηχ.- Περιβαλλοντολόγο ΑΝΤΡΕΑ ΔΟΓΚΑΚΗ, παλιό αγαπητό φίλο και πολύτιμο συνεργάτη, ο οποίος μας δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να μας παράσχει κάθε είδους βοήθεια που θα χρειαστούμε.

Ηδη σπεύσαμε να αξιοποιήσουμε την προσφορά του. Εχει αναλάβει τις αντίστοιχες με την ειδικότητά του εργασίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η παραχώρηση της έκτασης των 20 στρ. στη Δεσφίνα από τους ΡΑΝΙΑ και ΣΟΦΟΚΛΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ιδρυτές της εταιρείας ΜΕΝΤΩΡ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. προς την ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ.

Για την ίδια υπόθεση εργάζεται στον δικό του τομέα και ο δικηγόρος ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Εθελοντής νομικός σύμβουλος της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. Μετά από συνάντηση που είχαμε με την κα Διακογιάννη στην Αθήνα η υπόθεση προχωράει.

 

 

Ανάπλαση του πεζόδρομου Παπαδήμ’

Η Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, βλέποντας την ομορφιά που χάρισε η ανακατασκευή του πρασίνου στις πηγές της Ανάβρας με τη χορηγία του Ν. Σφακιανάκη, προχώρησε και σε μια άλλη παρέμβαση ανάπλασης πρασίνου, αυτή τη φορά με δικά της έξοδα μέσα στο χωριό και στο κεντρικό τμήμα, στον πεζόδρομο Παπαδήμ’.

Επικεφαλής όλης της επιχείρησης που έγινε σε μια μέρα (24-05-2014) ήταν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Δημ. Χρ. Τσουκαλάς και Απόστ. Τασούλας. Γύρω στις 7.00΄το πρωί τα δύο μέλη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ με δύο εργάτες και τον απαραίτητο εξοπλισμό (φτυάρια, τσουγκράνες, τσάπες κ.α.) ξεκίνησαν τις εργασίες προετοιμασίας των παρτεριών ώστε να δεχτούν τον χλοοτάπητα (γκαζόν).Σε λίγο στην ομάδα προστέθηκαν και οι Νίκος Ζιώγας (82 ετών!) και Ηλίας Τσαντούρης, οι οποίοι ανέλαβαν εθελοντικά και το πότισμα του γκαζόν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους μας η παρουσία και συμμετοχή σε όλες τις εργασίες των μαθητών του Δημ. Σχολείου και Γυμνασίου. Στην ομάδα νέων εθελοντών που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του έργου συμμετείχαν οι:

Με πλήρη απασχόληση (!): Πουλής Πολύμερος, Κατσικογιάννης Σταύρος, Γκλατζούνης Γιώργος, Χασάνι Δημήτρης
Με μερική απασχόληση (!): Ζιώγας Γιώργος, Ζιώγας Βαγγέλης, Κατσικογιάννης Γιώργος, Κάγιο Ηλίας, Κάγιο Αλεξ., Μηλιώνης Αχιλλέας.

Την τελική τοποθέτηση του χλοοτάπητα ανέλαβε ο ακούραστος και πολυτάλαντος Αποστ. Τασούλας, με τη βοήθεια του Δημ. Χρ. Τσουκαλά και των νέων παιδιών-εθελοντών.

Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία αυτή, έγινε ανάπλαση και των δύο παρτεριών στην είσοδο και την αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Κτηνοτροφικής Ζωής.

Ετσι, με την πρωτοβουλία της Εθελοντικής μας Οργάνωσης και με τη συμμετοχή όλων, πραγματοποιήθηκε ένα έργο στο κέντρο του οικισμού και ομόρφυνε ένα χώρο που είχε εγκαταλειφθεί –και αυτός- από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Τώρα θα μπορεί κάποιος να πίνει τον καφέ του στη βεράντα του «Μπαλκονιού της Ανάβρας» και να απολαμβάνει από ψηλά τα πράσινα παρτέρια του πεζόδρομου Παπαδήμ΄.

 

 

 

 

Γκαζόν στις πηγές της Ανάβρας

Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του χλοοτάπητα (γκαζόν) στις πηγές της Ανάβρας που τρία χρόνια τώρα με την αδιαφορία του Δήμου Αλμυρού βρισκόταν σε ελεεινή κατάσταση. Ο χώρος των πηγών και του Περιβαλλοντικού Πολιτισμικού Πάρκου που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του χωριού μας, τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί από το Δήμο Αλμυρού. Τώρα όμως έχει γίνει ένας πολύ όμορφος και ελκυστικός χώρος για όλους τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, τον οποίο πρέπει όλοι να αγαπάμε και να φροντίζουμε.

Οι εργασίες που έγιναν περιλαμβάνουν, εκτός από την εγκατάσταση του χλοοτάπητα, εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ποτίσματος, καινούριας αντλίας νερού, πίνακα ηλεκτροδότησης και προμήθεια χορτοκοπτικής μηχανής. Στρώθηκαν με χλοοτάπητα περίπου 600 τετρ. μ. σε όλους τους χώρους του κεντρικού τμήματος των πηγών, καθώς και στα γύρω παρτέρια.

Είναι ένα έργο που εκτέλεσε η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ με τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου και με τη χορηγία προς την Εθελοντική μας Οργάνωση του επιχειρηματία ΝΙΚΟΥ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ. Η χορηγία περιλάμβανε όλα τα έξοδα της εγκατάστασης, καθώς και το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Για την ολοκλήρωση όμως του έργου δούλεψαν και μέλη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ όπως ο Αντιπρόεδρος Αποστ. Τασούλας, το μέλος Στάθης Μωραϊτης, ο Πρόεδρος Δημ. Χρ. Τσουκαλάς, οι κάτοικοι του χωριού Ηλίας Τσαντούρης, Αργύρης Ταγαράκης και Νίκος Ζιώγας, καθώς και η Γραμματέας της Εθελοντικής Οργάνωσης Μάχη Καραλή, που είχε το γενικό σχεδιασμό και επίβλεψη του έργου. Σημαντική συμβολή στο έργο είχε και το μέλος μας από την Αθήνα Στάθης Κουτσιμπέλας, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και τον χορηγό.

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τον κ. Ν. Σφακιανάκη για τη γενναία χρηματοδότηση του έργου, και όχι μόνο. Ο ίδιος διάλεξε και προμήθευσε στο έργο τα καλύτερα υλικά, από αντλία νερού μέχρι τον καλύτερο χλοοτάπητα. Να είναι καλά, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του. Σύντομα θα τον καλέσουμε να εγκαινιάσει το πολύ σημαντικό για το χωριό μας έργο.

Ο χώρος των πηγών επιτέλους πρασίνισε! Απέκτησε αυτό που του έλειπε χάρις στις προσπάθειες της Εθελοντικής μας Οργάνωσης. Σας προσκαλούμε να τον επισκεφθείτε και να τον απολαύσετε, είναι ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

 

 

 

Χριστουγεννιάτικα δώρα από την ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στους μαθητές του Δημ. Σχολείου Ανάβρας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Εθελοντική μας Οργάνωση στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης σχολικής γιορτής, μοίρασε δώρα στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανάβρας. Φέτος τη δαπάνη των δώρων κάλυψε ο συγχωριανός μας και μέλος της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Στάθης Κουτσιμπέλας. Ηταν μια ενέργεια που μας ανακούφισε οικονομικά, μιας και το ταμείο μας με τα πενιχρά έσοδα που έχει προσπαθεί να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τα λειτουργικά έξοδα του Πάρκου, της βιβλιοθήκης, του μουσείου κλπ

Η απονομή των δώρων έγινε στο τέλος μιας πολύ ωραίας εκδήλωσης, που φέτος είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα προσαρμοσμένο στις προβλήματα της εποχής, και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους δασκάλους. Τα παιδιά υποδέχτηκαν με χαρά τα δώρα τους –ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι μπάλες ποδοσφαίρου, δώρο στα 5 αγόρια της Ε΄ τάξης (!).
Ακολούθησε ένα μικρός μπουφές με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει –να άλλη μια εθελοντική προσφορά που πρέπει να επαινεθεί- μητέρες των μικρών μαθητών όπως η Αγγέλα Λάμπρου-Μηλιώνη, η Σάβα Κάϊο, η Δήμητρα Ζιώγα, η Μόρφω Τσανή-Καπνίτη, η Αναστασία Μητρολιού, η Μαρία Μητράκου και οι Σίλβα Κάγιο, Λούλη Μπελτεγρή και Αναστασία Γκλαντζούνη που πρόσφεραν αναψυκτικά και ποτά. Ευχόμαστε να κυλάνε πάντα έτσι τα πράγματα και οι πράξεις τους να βρίσκουν και άλλους μιμητές.

 

 

 

Ο εθελοντισμός καρποφορεί στην Ανάβρα

Ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις ανθρώπων, κατοίκων της Ανάβρας που με την εθελοντική τους εργασία έρχονται να καλύψουν κενά που δημιουργεί η απουσία του Δήμου και γενικότερα της Πολιτείας. Ετσι βελτιώνεται σε πολλά σημεία η καθημερινότητά μας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που θέτει η κρίση που περνάμε, μέχρι να σταθεί και πάλι στα πόδια της η χώρα μας. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί, η περίπτωση της Ανάβρας μας δίνει τη βεβαιότητα να το πιστεύουμε, να πιστεύουμε ότι άμα θέλεις κάτι πολύ, μπορείς να το καταφέρεις, φτάνει ο σκοπός σου και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσεις να μην είναι αθέμιτα και να μην στοχεύουν στο προσωπικό σου συμφέρον.

Επειδή λοιπόν η αλλαγή θα προέλθει κυρίως από εμάς τους πολίτες, είναι καλό και απαραίτητο να αναφερόμαστε σ’ αυτές τις καθημερινές περιπτώσεις ανθρώπων που προσφέρουν ο καθένας όπου και όπως μπορεί. Ανακεφαλαιώνοντας μέχρι τώρα έχουν γίνει:

 • Εκστρατείες καθαριότητας των δημόσιων χώρων του χωριού κυρίως από τα παιδιά και τους εφήβους του χωριού, αλλά και από κατοίκους
 • Καθαρισμός της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων από τις Κατερίνα Κανατούλα, Κων/να Γκλαντζούνη και Στέλλα Μηλιώνη
 • Εργασίες υγρομόνωσης και ελαιοχρωματισμοί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων από τον Στάθη Μωραϊτη
 • Επισκευή υαλοπίνακα και κλειδαριάς στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων από τον Γιάννη Κουτίνα
 • Επισκευή ντουλαπιών βιβλιοθήκης Ματίκα από τον Γιάννη Κουτίνα
 • Αλλαγή λαμπτήρων στη Βιβλιοθήκη Αντωνίου από τον Απόστολο Τασούλα
 • Επισκευή κλειδαριάς Βιβλιοθήκης Αντωνίου από τον Χρήστο Καπνίτη
 • Επισκευή περίφραξης Περιβαλλοντικού Πάρκου από τους Απόστολο Τασούλα και Στάθη Γαλανό

Και βέβαια συνεχίζουν πάντα να προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες:

 • Ο Απόστολος Τασούλας ως προπονητής της νεότευκτης ποδοσφαιρικής ομάδας παιδιών και νέων
 • Ο Στάθης Κουτσιμπέλας με την οικονομική του στήριξη αλλά και με τη συμβολή του σε διάφορα άλλα ζητήματα
 • Η Μάχη Καραλή ως υπεύθυνη της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, αλλά και του Λαογραφικού Μουσείου Κτηνοτροφικής Ζωής
 • Ο Δημ. Χρ. Τσουκαλάς ως κύριος υπεύθυνος της ενημέρωσης για το έργο που έχει εδώ επιτευχθεί και κινεί ακόμα έντονα το ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας. Στο έργο αυτό της ενημέρωσης σε ομάδες που επισκέπτονται το χωριό, τον αναπληρώνει επάξια όταν απουσιάζει η Όλγα Λιάλιου.

Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς, και ευχόμαστε –είμαστε σίγουροι- ότι θα έχουμε και άλλους συμπαραστάτες αν χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε πως ό,τι καλό κάνουμε για το σύνολο πάντα επιστρέφει σε μας, ενώ δεν ισχύει το αντίθετο.