Δωρεά της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στις ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 επισκεφθήκαμε το Ιδρυμα ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ στο Βόλο, και δωρίσαμε 70 μπλούζες (t-shirts) με τον λογότυπο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ για να χρησιμοποιηθούν από τους φιλοξενούμενους εκεί, μικρούς και μεγάλους.

Τι είναι όμως οι ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ-Ιδρυμα Κλειστής Περίθαλψης Αυξημένης Φροντίδας βαριά νοητικά Υστερούντων Ατόμων (με δευτερογενείς ψυχιατρικές διαταραχές);

Πρόκειται για έναν πολύ φιλόξενο χώρο που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (1974) και στεγάζει άτομα με ειδικές ανάγκες κάθε ηλικίας (παιδιά, εφήβους και ενήλικες). Το ίδρυμα δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με νοητική στέρηση το 1970. Ηταν ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως υποστηρίχθηκε σθεναρά από πολλούς πολίτες της Μαγνησίας αλλά και φορείς. Από το 1992, χάρις στις προσπάθειες του τότε και νυν Προέδρου Αθανάσιου Μπακαλιάνου, το Ιδρυμα δέχεται και φιλοξενεί δια βίου άτομα από τον νομό Μαγνησίας όσο και από τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι εξατομικευμένες και συνίστανται σε ιατρική υπηρεσία, κοινωνική υπηρεσία-προγράμματα κοινωνικοποίησης, ψυχολογική υποστήριξη, μονάδα αυξημένης φροντίδας, εργασιοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ειδική φυσική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, περιβαλλοντική εκπαίδευση-κηπουρική.

Οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των φιλοξενουμένων και από δωρεές-χορηγίες φορέων και ιδιωτών.

Κατά την επίσκεψη μας, μας υποδέχτηκαν θερμά ο Πρόεδρος και η υπεύθυνη του ιδρύματος. Μας ευχαρίστησαν θερμά για τη δωρεά που τους κάναμε και μας προσέφεραν γλυκά και καφέ. Παράλληλα μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως για τις προσπάθειες που κάνουν για να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσόν για τις ανάγκες του κάθε μήνα. Πέρα από τους εθελοντές που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, στο ίδρυμα εργάζονται 30 άτομα, κυρίως νοσηλευτές, γιατροί, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές κ.α.

Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στους χώρους του ιδρύματος όπου ήρθαμε σε επαφή και με τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η Πρότυπη Μονάδα Πολυαισθητηριακού Περιβάλλοντος, που άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2017 και δημιουργήθηκε χάρις στην ευγενική δωρεά και πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για δύο θεραπευτικούς χώρους με ειδικό σχεδιασμό και τεχνολογικό εξοπλισμό όπου παρέχονται εξειδικευμένες θεραπευτικές επεμβάσεις σε άτομα που διαβιούν εντός και εκτός της δομής.

Φεύγοντας από τις ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ πήραμε μαζί μας εικόνες ελπιδοφόρες και αισιόδοξες. Γιατί όταν υπάρχει θέληση, αγάπη και αλληλεγγύη όλα –και οι πιο δύσκολες καταστάσεις- μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν. Αξίζει πραγματικά -μέρες που είναι- να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια.

Κατάθεση στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 201/480458-99
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ. 24210-66150, 24210-65776, fax 24210-83420
Τ.Θ. 1350 Κεντρικό Ταχυδρομείο Βόλου Τ.Κ. 38110