500 μέρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης

Τον περασμένο μήνα Απρίλη η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ανάβρας «Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ιατρός» έκλεισε 500 μέρες λειτουργίας. Η υπεύθυνη για τη λειτουργία της Μάχη Καραλή, μετά από συζήτηση που είχε με τα παιδιά/αναγνώστες, αποφάσισαν να το γιορτάσουν. Εστειλαν λοιπόν πρόσκληση και στους δύο γονείς των παιδιών για να βρεθούν όλοι μαζί να γιορτάσουν και να συζητήσουν σχετικά με τη λειτουργία της.

Ετσι την Κυριακή 19 Μαϊου 2019, στο χώρο της βιβλιοθήκης και σε μια ζεστή «οικογενειακή» ατμόσφαιρα, γιορτάσαμε τις 500 ημέρες λειτουργίας της. Η ανταπόκριση ήταν πολύ ικανοποιητική, ήρθαν σχεδόν όλες οι μαμάδες, ένας μπαμπάς και μια γιαγιά (!). Μετά από μια σύντομη ενημέρωση από την κα Καραλή ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το σκοπό και τον στόχο που έχει μια βιβλιοθήκη που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Όπως τόνισε η υπεύθυνη, η αγάπη για το εξωσχολικό βιβλίο και την ανάγνωση, πέρα από την ευχαρίστηση που δίνει στον αναγνώστη, ανοίγει ένα παράθυρο στη γνώση, βοηθά το παιδί να έρθει πιο κοντά στο βιβλίο του σχολείου και τη μάθηση και κάνει πιο εύκολο το έργο του δασκάλου.

Οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν το έργο που γίνεται και πόσο καλό έχει κάνει στα παιδιά τους, και φάνηκαν πρόθυμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Ευχαρίστησαν την κα Καραλή, η οποία με τη σειρά της ανέφερε και ευχαρίστησε και όσους έχουν βοηθήσει και βοηθούν όποτε χρειαστεί, όπως τον Στάθη Κουτσιμπέλα (ηλεκτρονικά, lap top), τον Αποστ. Τασούλα (ηλεκτρολογικά κ.α.) και την Κων/να Ταγαράκη που την αναπληρώνει σε περιόδους διακοπών. Η εκδήλωση έκλεισε με γλυκά και αναψυκτικά, προσφορά των Μάχης Καραλή, Μόρφως Τσανή και Σταθούλας Τσαντούρη.

Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη «Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ιατρός» ιδρύθηκε το 2010 με χορηγία της οικογένειας του αξέχαστου γιατρού Δ. Αντωνίου στη μνήμη του. Από τότε λειτουργεί συνεχώς δύο φορές την εβδομάδα χάρις στην εθελοντική παρουσία και προσφορά της Μάχης Καραλή, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΜΠ και γραμματέως της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. Η βιβλιοθήκη είναι προσανατολισμένη κυρίως στην παιδική και νηπιακή ηλικία και, εκτός από δανειστική, λειτουργεί και ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Στις 500 μέρες λειτουργίας της την επισκέφθηκαν 5.109 αναγνώστες από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία οι 4.187 (ποσοστό 94%) ήταν παιδιά, ενώ μόνο οι 292 (ποσοστό 6%) ήταν ενήλικες. Τα βιβλία που έχουν δανειστεί στο διάστημα αυτό είναι 4.954 και τα cds 937.

Τα βασικά προβλήματα της βιβλιοθήκης, όπως αναδείχτηκαν και από τη συζήτηση, είναι η ανανέωση του υλικού σε βιβλία, cds, επιτραπέζια παιχνίδια κ.α. και η προμήθεια αναλωσίμων υλικών (χαρτί, μπογιές, κόλλες, μελάνια κ.α.), αλλά και η αναζήτηση τρόπου για την προσέλκυση ενηλίκων αναγνωστών.

Για το πρώτο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια από το Δήμο Αλμυρού, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Ευελπιστούμε ότι με τις επικείμενες εκλογές, ο νέος ή η νέα δήμαρχος, αλλά και το 5μελές πια Τοπικό Συμβούλιο που θα εκλέξουμε –και το οποίο με το νέο νόμο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ έχει αυξημένες αρμοδιότητες- θα κατανοήσει τη μεγάλη σημασία που έχει η βιβλιοθήκη για την τοπική κοινωνία και τα παιδιά μας, και θα μας βοηθήσει.