Περιήγηση στο Πάρκο και στις Πηγές

Μια βόλτα στις πηγές και το ποτάμι μπορεί να χαρίσει αξέχαστες στιγμές ηρεμίας, αναψυχής και χαλάρωσης. Ο επισκέπτης φτάνει στο χώρο των πηγών με αυτοκίνητο, ή πεζοπορώντας τα 700 μ. που τον χωρίζουν από το χωριό.

Περνώντας την πύλη των πηγών συναντούμε δεξιά τη ντριστέλα (νεροτριβή για το πλύσιμο των ρούχων) που λειτουργεί ακόμα και σήμερα και όπου με λίγη τύχη θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία του πλυσίματος. Προχωρώντας στα πλακόστρωτα μονοπάτια που περνούν ανάμεσα από καταπράσινες επιφάνειες με γρασίδι και κάτω από τη σκιά που ρίχνουν αιωνόβια πλατάνια, φτάνουμε στις πηγές, αφήνοντας δεξιά ένα ήδη αναστηλωμένο μαντάνι (νεροτριβή για το μαλάκωμα των μάλλινων ρούχων).

Η παραμονή γύρω από τις πηγές, στα ξύλινα τραπέζια και τους πάγκους ή στα πέτρινα πεζούλια προσφέρει μοναδική χαλάρωση και αναψυχή. Ακόμη εδώ μπορεί κανείς να κάνει σύντομους περιπάτους, να πιει νερό, να γευματίσει και τα μικρά παιδιά να παίξουν στον παιδότοπο.

Στη συνέχεια, βγαίνοντας από την πύλη των πηγών και πριν περάσουμε την είσοδο του πάρκου ακριβώς απέναντι, θα επισκεφθούμε τα δυο διατηρητέα μεταβυζαντινά εκκλησάκια του 18ου αι., το αφιερωμένο στον Αγιο Σεραφείμ και τον κατάγραφο με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες Αγιο Αθανάσιο.

Περνώντας την ανατολική πύλη του Πάρκου και περπατώντας κατά μήκος της όχθης, άλλοτε χαμηλά δίπλα στο ποτάμι, άλλοτε ψηλά θεωρώντας τα πάντα από απόσταση, περνούμε γεφύρια από τη μια όχθη στην άλλη. Στο διάβα μας συναντούμε ντριστέλες, μαντάνια, νερόμυλους, μνημεία ενός πολιτισμού που χάθηκε. Θα ξαποστάσουμε σε επιλεγμένα σημεία σε ξύλινα και πέτρινα καθιστικά, θα ξεδιψάσουμε σε πέτρινες κρήνες, θα ακούσουμε τα πουλιά, θα περιεργαστούμε μια τεράστια ποικιλία λουλουδιών και βοτάνων, αντλώντας πληροφορίες από τις πινακίδες, πάντα κάτω από την δροσερή σκιά που ρίχνουν τα δέντρα στις όχθες του.

Στη μέση περίπου της διαδρομής βρίσκεται το πλάτωμα Κανατούλα με το παραδοσιακό κονάκι και το κέντρο πληροφόρησης που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο μαντάνι. Ακόμη εδώ υπάρχει παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες, καθώς και χώροι υγιεινής (W.C.) και βρύση.

Πεζοπορώντας για περίπου 2 χλμ. συνολικά φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής και του πάρκου, στη πύλη Ζαγγανά, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής με βρύση, παιδότοπο και ένα αναστυλωμένο νερόμυλο.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχει σήμανση και έχουν αναρτηθεί μεγάλες ενημερωτικές πινακίδες με το χάρτη του Πάρκου, τον κανονισμό λειτουργίας του, καθώς και άλλες πληροφορίες για τον ποταμό και τη βιοποικιλότητα, για τις νεροτριβές, την πανίδα, τη χλωρίδα, τα ψάρια του ποταμού, την κτηνοτροφική ζωή κ.ά.