Επίσκεψη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ στο Δήμαρχο Αλμυρού

Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 η Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΣΕΡΙΔΗ, με σκοπό να συζητήσει τα προβλήματα του χωριού, να προτείνει λύσεις, να καθιερώσει συνεργασίες και, γενικά, να ζητήσει το ενδιαφέρον του Δήμου για την αναβάθμιση του χωριού μας από την καθυστέρηση και τη μιζέρια των προηγούμενων χρόνων.

Στη συζήτηση, στην οποία παρευρίσκετο και ο Αντιδήμαρχος πρασίνου και καθαριότητας κ. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΑΜΟΥΤΗΣ, από πλευράς ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΔΗΜ. ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, η ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ, η ΟΛΓΑ ΛΙΑΛΙΟΥ, ο ΑΠΟΣΤ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ, ο ΣΤΑΘΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ και ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΣΙΜΠΕΛΑΣ.

Στη συνάντηση αυτή κατ’ αρχάς ενημερώσαμε το Δήμαρχο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας σε θέματα καθαριότητας-συντήρησης δημοσίων χώρων και δημοσίων κτηρίων (κοινοτικό κατάστημα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μουσείο κλπ). Ακόμη αναφερθήκαμε σε προβλήματα που παρουσιάζονται στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο (υδραυλικά, συντήρηση του πρασίνου και της περίφραξης, καθαριότητας του χώρου και των W.C. κ.α.) το οποίο δέχεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ειδικά για τη συντήρηση του γκαζόν των πηγών και του πεζόδρομου Παπαδήμ’, του αμαξοστάσιου και του γηπέδου ποδοσφαίρου, θα πρέπει να βρεθεί το χλοοκοπτικό μηχάνημα που διέθετε η κοινότητα.

Επίσης, σχετικά με τις 14 ολοκληρωμένες μελέτες που είχε παραδώσει η Κοινότητα Ανάβρας το 2010 στο Δήμο Αλμυρού, ζητήσαμε από το Δήμαρχο να προωθήσει τη μελέτη αποχέτευσης, τη μελέτη αναβάθμισης-συντήρησης των σφαγείων και τις μελέτες για την αποκατάσταση των δυο πέτρινων παραδοσιακών γεφυριών. Ακόμη ζητήσαμε να μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη από τον α’ όροφο του Κοιν. Καταστήματος σε μία από τις δύο κενές αίθουσες του Δημ. Σχολείου, όπου θα τοποθετηθούν και οι 10 ηλεκτρονικοί υπολογιστές της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ για τη χρήση των νέων και όλων των κατοίκων του χωριού. Τέλος τον ενημερώσαμε για την παρουσία του Τοπ. Συμβουλίου και του εκπροσώπου της Ανάβρας στο Δημ. Συμβούλιο και ζητήσαμε να τους βοηθήσει προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το χωριό μας.

Όμως, ανεξάρτητα από όλα αυτά και την ανταπόκριση του Δήμου και του Τοπ. Συμβουλίου στα αιτήματά μας, εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε εθελοντικά τη βοήθειά μας:

 • στην ενημέρωση των οργανωμένων ομάδων που επισκέπτονται το χωριό μας,
 • στη λειτουργία και συντήρηση της βιβλιοθήκης,
 • στη λειτουργία και συντήρηση του Μουσείου,
 • στη συντήρηση του πράσινου στο Πάρκο,
 • και σε όποια άλλη ανάγκη παρουσιαστεί.

Η συζήτηση με το Δήμαρχο κράτησε πολλή ώρα και έγινε σε ένα πολύ ζεστό φιλικό κλίμα. Αφού μας άκουσε, μας ενημέρωσε και εκείνος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Μας είπε ότι χάρηκε που υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες από ομάδες πολιτών που προσφέρουν εθελοντικά στον τόπο τους και ευχήθηκε το δικό μας παράδειγμα να βρει μιμητές. Μας διαβεβαίωσε ότι για την Ανάβρα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γιατί είναι ένα χωριό που γνωρίζει από μικρό παιδί και με ευχαρίστηση θέλει να προσφέρει στην αναβάθμισή του. Ηταν πολύ ευδιάθετος που βρέθηκε ανάμεσα σε φίλους, μας ευχαρίστησε για την επίσκεψή μας, και δήλωσε πρόθυμος να μας βοηθήσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Συμφωνήσαμε από κοινού οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν όταν θα υπάρχουν προβλήματα για την καλύτερη αποτελεσματικότητα. Του δηλώσαμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και ευχηθήκαμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα σοβαρά προβλήματα που έχει μπροστά του.

 

 

 

Η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ χαρίζει δώρα στα παιδιά της Ανάβρας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Εθελοντική μας Οργάνωση στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης σχολικής γιορτής, μοίρασε δώρα στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανάβρας. Και φέτος τη δαπάνη των δώρων κάλυψε ο συγχωριανός μας και μέλος της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ Στάθης Κουτσιμπέλας και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό...

Η απονομή των δώρων έγινε στο τέλος μιας πολύ ωραίας εκδήλωσης, που οργάνωσαν ο δάσκαλος και η νηπιαγωγός, και γι’ αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια. Τα παιδιά υποδέχτηκαν με χαρά τα δώρα τους –ιδιαίτερη απήχηση είχαν οι μπάλες ποδοσφαίρου, δώρο στα 4 αγόρια της ΣΤ΄ τάξης (!).

Ακολούθησε ένα μικρός μπουφές με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει εθελοντικά οι μητέρες των μικρών μαθητών.

 

 

 

Οι πηγές της Ανάβρας ομορφαίνουν

Επισκευή περίφραξης – κοπή χόρτων

Μέλη της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, οι Αποστ. Τασούλας και Δημ. Χρ. Τσουκαλάς, βοηθούμενοι από τους Στάθη Γαλανό και Κώστα Κελάφα, επισκεύασαν για μια ακόμη φορά την περίφραξη στις πηγές της Ανάβρας. Ετσι δεν θα μπορούν να μπαίνουν μέσα ζώα και να προκαλούν καταστροφές. Ακόμη ο Αποστ. Τασούλας έκοψε όλα τα χόρτα που εμπόδιζαν και ενοχλούσαν την περιήγηση σε όλο το Πάρκο.

Καθαριότητα – συντήρηση των πηγών και του Πάρκου

Με τη φροντίδα της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ γίνεται τακτικός καθαρισμός και συντήρηση των πηγών και του Πάρκου, έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τους Αναβριώτες αλλά και τους επισκέπτες (σχολεία, συλλόγους, κ.α. φορείς), που τα επισκέπτονται για να τα δουν και να τα θαυμάσουν.

 

 

 

Συνάντηση της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ με το Τοπικό Συμβούλιο Ανάβρας

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου συνάντηση μελών της εταιρείας (Δημ. Χρ. Τσουκαλάς, Αποστ. Τασούλας, Μάχη Καραλή, Ολγα Λιάλιου, Στάθης Μωραϊτης) με το Τοπικό Συμβούλιο Ανάβρας (Γιώργος Δημ. Τσανής Πρόεδρος, Κώστας Κελάφας και Γιάννης Τσαντούρης μέλη). Κατά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Κοινότητας, συζητήθηκαν εμπεριστατωμένα όλα τα προβλήματα που απασχολούν την Κοινότητα.

Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε ότι είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο –ίσως είναι και πανελλαδικά μοναδικό παράδειγμα- το γεγονός ότι το Τοπικό Συμβούλιο της Ανάβρας απαρτίζεται από τρεις νέους του χωριού μας που έχουν εκλεγεί από τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνεργασία, τόσο μεταξύ τους –που απ’ ότι φαίνεται έχουν- όσο και με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού. Να είναι διεκδικητικοί στα αιτήματά τους και θα έχουν τη συμπαράσταση όλων μας, όλου του χωριού.

Πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια το χωριό μας είχε εγκαταλειφθεί τελείως, είχε ανακοπεί η ανοδική του πορεία και εξέλιξη. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία και ανεπάρκεια του προηγούμενου Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα δίνεται η ευκαιρία στους τρεις νέους που αποτελούν το Τοπικό Συμβούλιο να δραστηριοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε η Ανάβρα να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης.

Κατά τη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για το καλό του χωριού μας. Πιο συγκεκριμένα συναποφασίσαμε ο Αποστ. Τασούλας να αναλάβει τη συντήρηση του χλοοτάπητα στις πηγές και σε κοινόχρηστους χώρους του χωριού, η Μάχη Καραλή να συνεχίσει να λειτουργεί τη Βιβλιοθήκη και να έχει την εποπτεία στο Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής και ο Δημ. Χρ. Τσουκαλάς να συνεχίσει να ενημερώνει στην Αίθουσα Πολλαπλώς Χρήσεων τα γκρουπ των επισκεπτών (σχολεία, σύλλογοι κ.α.) που έρχονται στην Ανάβρα και θέλουν να πληροφορηθούν με πιο τρόπο επιτεύχθηκε η ανάπτυξη στο χωριό μας.

Η όλη συζήτηση και συνεργασία έγινε σε καλό κλίμα και μακάρι να βρεθούν κι άλλοι εθελοντές να βοηθήσουν το Τοπικό Συμβούλιο για το καλό του χωριού. Κυρίως απευθυνόμαστε στους ελάχιστους –ευτυχώς- που κάθονται στο καφενείο και ασκούν κριτική, ενώ δεν έχουν προσφέρει τίποτε στα κοινά και στα προβλήματα που απασχολούν το χωριό μας.

Ο εθελοντισμός είναι το πιο υγιές κομμάτι της δραστηριότητας των πολιτών και της κοινωνίας μας. Διότι όταν προσφέρεις στα κοινά με τη θέλησή σου και χωρίς προσωπικό υλικό όφελος, τότε το κάνεις καλύτερα και με επιτυχία.

 

 

 

 

Τα τελευταία νέα από τη δράση της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ

Επισκέψεις σχολείων:

Ηδη με τον ερχομό της άνοιξης πολλά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) άρχισαν να επισκέπτονται την Ανάβρα με σκοπό να δουν από κοντά τα έργα ανάπτυξης που έχουν γίνει εδώ και να επισκεφθούν το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο. Ηδη από τις αρχές Μαρτίου έχουμε υποδεχτεί σχολεία από το Χαλάνδρι, Παλαιό Φάληρο, Καλλιθέα, Ελληνικό και Ηλιούπολη Αττικής, από Ερυμανθεία Αχαϊας, Ελευσίνα, Τρίκαλα και Αγρίνιο. Τις προσεχείς μέρες αναμένουμε την επίσκεψη σχολείων από Γέρακα Αττικής, Νίκαια Λάρισας, Πευκοχώρι Χαλκιδικής, Δοξάτο Δράμας και Βόλο.

Παρουσίαση του φαινομένου ανάπτυξης της Ανάβρας:

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσκλήσεις από διάφορους φορείς προς τον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και π. Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας Δημήτρη Χρ. Τσουκαλά να κάνει ομιλίες με σκοπό να παρουσιάσει και να αναλύσει το φαινόμενο ανάπτυξης της Ανάβρας. Ιδιαίτερα συχνές είναι κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε οι προσκλήσεις από υποψήφιους δημάρχους και κινήσεις πολιτών. Ετσι:

 • Στις 07-04-2014 το μεσημέρι θα μιλήσει στο Λύκειο του συγκροτήματος Γκράβας στην Αθήνα.
 • Το βράδυ της ίδιας μέρας 07-04-2014 έχει προσκληθεί από τον υποψήφιο Δήμαρχο Διονύσου Διον. Ζαμάνη να μιλήσει σε συγκέντρωση του συνδυασμού του στο Διόνυσο Αττικής.
 • Στις 08-04-2014 θα μιλήσει σε κίνηση πολιτών του Δήμου Καλλιθέας, στην Αθήνα.
 • Στις 09-04-2014 το μεσημέρι θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει στην Αθήνα η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) με θέμα «ΣΤΟΧΟΙ Α.Π.Ε.: Από το 2020 στο 2030 – ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Η πορεία της Αιολικής Ενέργειας και των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
 • Το βράδυ της ίδιας μέρας 09-04-2014 θα του απονεμηθεί τιμητική διάκριση από το Διεθνές Ιδρυμα «Φίλιππος Β΄ Βασιλεύς της Μακεδονίας». Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
 • Στις 10-04-2014 θα βρίσκεται στη Σκόπελο όπου έχει προσκληθεί από τον Δήμο Σκοπέλου για να κάνει ομιλία σχετικά με το έργο της Ανάβρας και
 • Στις 12-04-2014 είναι προσκεκλημένος στη Σκιάθο από τον υποψήφιο Δήμαρχο Σκιάθου Μάνο Πασχάλη για να παρουσιάσει σε ανοικτή συγκέντρωση στους δημότες της Σκιάθου το μοντέλο ανάπτυξης της Ανάβρας.