Ποιοι είμαστε

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας.
Η Ανάβρα για κάποιους και κάποιες από μας υπήρξε έργο ζωής. Το 1990 όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα προβλήματα και την καθημερινότητα της Ανάβρας, το χωριό βρισκόταν σε μια κατάσταση λίγο πριν την ερήμωση. Σήμερα η Ανάβρα είναι από τα ελάχιστα –δυστυχώς- παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα που δίνουν ελπίδα. Τα τελευταία δύο χρόνια κανάλια τηλεόρασης, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και διαδίκτυο καθημερινά ασχολούνται με το «θαύμα» που έχει επιτελεστεί εδώ. Τι θα περίμενε λοιπόν κανείς από την Πολιτεία; Το αυτονόητο: Να αναδείξει και να επιβραβεύσει το επίτευγμα, να δώσει ώθηση και κίνητρα ώστε να γίνουν και άλλες, πολλές Ανάβρες.
Όμως τα αυτονόητα είναι αυτά που λείπουν από την Ελλάδα. Ετσι ο νέος νόμος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» την κατήργησε και την ενσωμάτωσε στο νέο διευρημένο Δήμο Αλμυρού, ένα δήμο που καλείται να λύσει πολλά προβλήματα. Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση, εμείς που τις δύο προηγούμενες δεκαετίες δουλέψαμε σκληρά για τη δημιουργία «του φαινομένου της Ανάβρας», δεν μπορούσαμε να μείνουμε ανενεργοί. Ως πολίτες πια, χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο, από τη θέση του απλού δημότη, δίνουμε μια υπόσχεση και βάζουμε ένα στοίχημα:

Η Ανάβρα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, θα ζει και θα προοδεύει. Δεν θα την αφήσουμε να σβήσει, να γυρίσει πίσω στην κατάσταση που ήταν.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού, αλλά και ένα ανυπολόγιστο πλήθος από φίλους και φίλες, θαυμαστές και θαυμάστριες του χωριού από όλη την Ελλάδα, που το γνωρίζουν από επιτόπιες επισκέψεις ή από το σερφάρισμα στο internet. Ολοι μαζί, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Ανάβρας και το Δήμο Αλμυρού, θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε ένα ακόμη ακατόρθωτο -από πρώτη ματιά- εγχείρημα: Ένα μικρό χωριό που κατάφερε το «θαύμα», να συνεχίσει να ευημερεί και να εξελίσσεται σε πείσμα νομικών και φυσικών προσώπων, και κόντρα σε δύσκολους καιρούς και κρίσεις κάθε είδους.
Μέσα από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» που ιδρύσαμε, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχει και αυτό το στοίχημα έτσι ώστε να συνεχίσει η Ανάβρα να δίνει το παράδειγμα και το κίνητρο για να ξεπεταχτούν και άλλες πολλές Ανάβρες. Είμαστε εδώ για να δώσουμε, όχι να πάρουμε. Ηρθε η ώρα, στη συγκυρία που περνάμε, να δράσουν και οι πολίτες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με εθελοντισμό και αλληλεγγύη, με μεράκι και ξεκάθαρους στόχους, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, πάντα με διάθεση προσφοράς.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» με τον διακριτικό τίτλο «ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ» ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2010 (αρ. καταχώρησης 3865/2010 Πρωτοδικείου Βόλου) από επτά μέλη-εταίρους, που είναι οι ακόλουθοι:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
Γεννήθηκε στην Ανάβρα. Εφυγε μετά το Δημοτικό για σπουδές και δουλειά σε Λαμία και Αθήνα, και ξαναγύρισε αρκετά χρόνια μετά, (1990) με στόχο και όραμα να βοηθήσει στην αναγέννηση του χωριού του. Υπήρξε για 4 τετραετίες (1991-1994, 1999-2010) Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας μέχρι την κατάργησή της το 2010 από το νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Με δική του απόφαση δεν έλαβε μέρος στις τελευταίες εκλογές για τον α\' και β\' βαθμό Τοπ. Αυτοδιοίκησης, παρά τις πολλές πιέσεις που δέχτηκε. Είναι συνταξιούχος της ΔΕΗ και κατοικεί μόνιμα στην Ανάβρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

Γεννήθηκε στην Ανάβρα. Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση της αθλητικής ομάδας του χωριού και στυλοβάτης της σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση εθελοντή, πρόθυμου να προσφέρει τη βοήθεια και τις υπηρεσίες του για το κοινό καλό.

ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Δρ Αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ. Είναι σύζυγος του Δημ. Χρ. Τσουκαλά και υπήρξε όλα τα χρόνια της 16χρονης θητείας του Τεχνική Σύμβουλος της Κοινότητας χωρίς αμοιβή. Η βοήθειά της πέραν του επιστημονικού της πεδίου, επεκτάθηκε και σε πολλούς άλλους τομείς και προβλήματα της Κοινότητας. Κατοικεί μόνιμα στην Ανάβρα.

ΟΛΓΑ ΛΙΑΛΙΟΥ

Γεννήθηκε και ζει στην Ανάβρα. Είναι Γραμματέας της Κοινότητας Ανάβρας (τώρα Τοπικής Κοινότητας). Ως μοναδική μόνιμη υπάλληλος της Κοινότητας έφερε το βάρος της διεκπεραίωσης του τεράστιου όγκου των έργων τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ανάβρας Μαγνησίας.

ΣΤΑΘΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Φιλιαδόνα, αλλά μεγάλωσε στην Ανάβρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Ηρθε το 1967 στην Αθήνα για σπουδές (Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά). Τον ενδιέφεραν ανέκαθεν τα κοινά, γι’ αυτό και υπήρξε ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του Συλλόγου Αναβριωτών Αθήνας. Τρέφει υπέρμετρη αγάπη για το χωριό του την Ανάβρα, και επιθυμεί να προσφέρει ό,τι μπορεί, ειδικά τώρα που έχει ελεύθερο χρόνο, μετά την συνταξιοδότησή του.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Β. ΚΟΥΤΣΙΜΠΕΛΑΣ 

Γεννήθηκε στην Ανάβρα. Μεγάλωσε και μένει στην Αθήνα αλλά το ενδιαφέρον του για τον τόπο καταγωγής του είναι μεγάλο. Αποφοίτησε από το ΤΕΙ Καβάλας τμήμα Ηλεκτρολογίας το 1990. Έχει δεκαπενταετή συνεχή επιχειρηματική δραστηριότητα στο τομέα της Παροχής Υπηρεσιών Φρούρησης, όπως και στα Συστήματα Ασφαλείας. Είναι πρόθυμος να βοηθήσει στην ανοδική πορεία και στην ανάπτυξη της Εθελοντικής μας Οργάνωσης.

ΓΙΩΤΑ ΓΚΛΑΝΤΖΟΥΝΗ

Γεννήθηκε και ζει στην Ανάβρα. Με τον άντρα της και τον αδελφό της -γέννημα θρέμμα κι αυτοί της Ανάβρας- έχουν συστήσει μια σύγχρονη μονάδα εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, παράλληλα με την απασχόλησή τους με την κτηνοτροφία. Ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη του χωριού της και την ευημερία του.